ТУРИСТИЧНА ЕКСКУРСІЙНА
ПОЇЗДКА ПО ДНІСТРУ
  Про сплав  |  Дністер-Дністровський каньйон  |  Наше Придністров’я  |  Фотоальбом  |  Карти  |  Проекти клубу   English version По-русски


Завершився еко-проект по Дністру

Кінець осені на Прикарпатті ознаменувався закінченням проекту, який втілювався у Городенківському районі та мав на меті акцентувати увагу на питанні збереження навколишнього середовища у Дністровському каньйоні. «Попри те, що проект завершився, ми продовжуємо працювати з місцевими громадами задля подальшого поширення набутого цього року досвіду у інших районах, що охоплені Дністровським каньйоном, та підтримки ініціативи, яку ми задали у сфері збереження унікальної природи нашого Дністра» – повідомив керівник проекту і голова клубу «Золоте Руно» Сергій Дідич.

 

Ініціатива здійснювалась за підтримки програми МАТРА КАП Посольства Королівства Нідерландів клубом мандрівників «Золоте Руно» спільно з Регіональним туристично-інформаційним центром і головним управлінням з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій облдержадміністрації. До роботи за проектом також долучилися представники Івано-Франківської обласної ради, Городенківської районної ради та Городенківської райдержадміністрації, учнівська молодь.

 

Починаючи з травня активісти проекту здійснили просвітницькі акції для місцевих громад, а також організували ряд екологічних акцій з очищення найбільш забруднених місць на території Дністровського каньйону (зокрема – у с. Незвисько та у с. Раковець). Окрім практичних заходів були проведені також спільні засідання з туристичними організаціями та лідерами сільських громад району, на яких учасники розробили ряд рекомендацій до обласної програми розвитку туризму та розвитку Дністровського каньйону.

 

Фінальним акордом проекту стало видання буклету про Дністровський каньйон накладом 10 тисяч, встановлення зупинок для туристів поблизу сіл Репужинці та Кунисівці, а також організовані місця для відпочинку і збору сміття. Виготовлені окремі інформаційні таблиці, присвячені можливостям відпочинку та правилам поведінки у Дністровському каньйоні, які протягом туристичного сезону будуть доступні у місцях організованих стоянок туристів та початку сплавів в с. Незвисько.


Збереження природи Дністровського каньйону

18 вересня активісти клубу мандрівників «Золоте Руно» разом з представниками управління туризму ОДА, відділу туризму Городенківської РДА, сільської ради та місцевої громади провели прибирання дністровських берегів у районі села Раковець Городенківського району.

В екологічній акції, що проходила на берегах Дністра, взяли участь близько 34 чол. Було зібрано майже 0,5 тонн сміття.

Проведення акції є черговим етапом реалізації проекту, який впроваджують ГО «Золоте Руно» і РТІЦ за підтримки головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій облдержадміністрації та програми МАРТА КНІП Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Наступним кроком реалізації проекту «Золоте Руно – еко-туризм вздовж ріки Дністер» є встановлення місць зупинок для відпочинку туристів на берегах Дністра, напрацювання рекомендацій щодо заходів Програми розвитку Дністровського каньйону та видання інформаційних буклетів про можливості відпочинку на території, що увійшла в сімку природних туристичних див України.


Річці Дністер – чисті береги

18 вересня 2008 року з 14.00 год. в с.Раковець (Городенківський район Івано-Франківської області) біля башти Раковецького замку, що на березі р.Дністер, розпочнеться друга екологічна акція "Річці Дністер - чисті береги", яку організовує ГО Клуб мандрівників «Золоте Руно» та головне управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій Івано-Франківської облдержадміністрації в рамках проекту «Золоте Руно – еко-туризм вздовж ріки Дністер», що впроваджується за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні (програма МАТРА КНІП).

Запрошуються усі бажаючі долучитися до акції. Учасники заходу будуть забезпечені необхідними матеріалами на місці.

 

 

 


Береги Дністра стали чистіші на декілька сотень кілограм сміття

Близько 50 осіб взяли участь у екологічній акції, що проходила на берегах Дністра.

21 червня активісти клубу мандрівників «Золоте Руно» разом з партнерами з Регіонального туристично-інформаційного центру, представниками обласної та районної рад, місцевої влади й центру краєзнавства і учнівської молоді провели прибирання дністровських берегів у районі с. Незвисько Городенківського району.

 

 

Протягом акції було зібрано чимало сміття, яке заледве вмістилося у причеп. Такою акцією ентузіасти хотіли подати приклад мешканцям навколишніх сіл та відпочиваючим туристам, як потрібно дбати про екологічний стан річкової зони, яка досить часто є місцем відпочинку у літній період.

За словами керівника акції Сергія Дідича, протягом цього літа завдяки гранту в рамках програми МАРТА КНІП, який надало Посольство Королівства Нідерландів в Україні, на берегах Дністра з’являться облаштовані відпочинкові зони, а місцеве населення та гості регіону будуть більш ознайомленими з екологічними правилами, яких потрібно дотримуватися, щоб жити у гармонії з природою.

 


Річці Дністер – чисті береги

21 червня 2008 року з 9.00 год. в с. Незвисько (Городенківський район Івано-Франківської області) біля мосту через р. Дністер розпочнеться перша екологічна акція "Річці Дністер - чисті береги", яку організовує ГО Клуб мандрівників «Золоте Руно» в рамках проекту «Золоте Руно – еко-туризм вздовж ріки Дністер», що впроваджується за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні (програма МАТРА КНІП).

Запрошуються усі бажаючі долучитися до акції. Учасники заходу будуть забезпечені необхідними матеріалами на місці.

В акції візьмуть участь: працівники виконавчого апарату Івано-Франківської обласної та Городенківської районної рад, партнери з Регіонального туристично-інформаційного центру, громади Незвиської та Луківської сільських рад, вихованці Незвиської філії Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді.

Для довідки:

Завдання проекту залучення місцевих громад та волонтерів до вирішення проблеми забруднення Івано-Франківської частини Дністровського каньйону та проведення збору сміття в найбільш забруднених місцях. Проектом передбачено встановлення двох місць зупинок для відпочинку туристів на берегах Дністра, а також виготовлення інформаційних матеріалів про можливості відпочинку на Дністрі.

12 червня 2008 р. в приміщенні Городенківського туристично-інформаційного центру «Дністровський каньйон» (вул.Володимира Великого, 7, м. Городенка) відбулася перша робоча зустріч із лідерами місцевих сільських громад та представниками районної і обласної влади, в ході якої обговорювались пропозиції щодо створення місць зупинок для відпочинку туристів, проведення екологічних акцій, проблем, пов’язаних з розвитком туризму на території Дністровського каньйону.


Мандрівники Прикарпаття допоможуть розвитку Дністровського каньйону

З початку літа 2008-го року у Івано-Франківській області розпочинає діяти проект по залученню уваги місцевих громад до розвитку Дністровського каньйону.

Громадська організація Клуб мандрівників «Золоте Руно» (Городенківський район) за підтримки посольства Нідерландів в рамках програми МАРТА КНІП розпочинають роботу у проекті, метою якого є залучення молоді місцевих громад та волонтерів до вирішення проблеми забруднення Івано-Франківської частини Дністровського каньйону та проведення збору сміття в найбільш забруднених місцях. Проектом передбачено встановлення двох місць зупинок для відпочинку туристів на берегах Дністра, а також виготовлення інформаційних матеріалів про можливості відпочинку на Дністрі.

Проведені робочі зустрічі та круглі столи із представниками місцевих громад дозволять опрацювати рекомендації органам виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо розвитку території з урахуванням екологічної ситуації в регіоні.

 

 

Проект принесе соціальну та культурну користь сільському регіону, сприятиме створенню туристичного продукту та популяризації туризму в Дністровському каньйоні.

Доцільність проекту відзначила і влада, долучившись партнерством до втілення проекту у життя, зокрема свою підтримку висловили головне управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій Івано-Франківської облдержадміністрації (начальник Семків В.П.), Городенківська районна рада (голова Кобилянський Б.М.), Чернелецьке лісництво ДП «Коломийський лісгосп» (керівник – Гринів І.П.), відділ культури і туризму Городенківської райдержадміністрації (Осадчук Р.М.), а також органи місцевого самоврядування придністрянських сіл.


ПРОЕКТ «ДНІСТРОВСЬКИЙ КАНЬЙОН»

Дністровський регіон є однією з найгустіше населених сільських територій в Україні з добре розвинутою  мережею електро, - газопостачання та дорожньою інфраструктурою. Наш край (Покуття, Придністров’я, Дністровський каньйон) багатий природними та рекреаційними ресурсами, давня історія, великі національно-культурні традиції є перспективним напрямком розвитку туристичної галузі на Івано-Франківщині. Однак в цьому напрямку не проводиться необхідна робота. Основна увага в галузі туризму в Івано-Франківській області державних структур, громадських організації, підприємців, інвесторів прикута до Карпат, що сприяє дуже швидкому розвитку цього регіону.
Існує цілий ряд проблем, вирішення яких перш за все залежить від місцевих громад: занепад сільського господарства, масовий виїзд населення на заробітки, забруднення навколишнього середовища побутовим сміттям  тощо.
Проект “Дністровський каньйон”  –  це проект розвитку туризму в придністровському регіоні.


Мета проекту: створення регіонального туристично-інформаційного центру.
Основне завдання центру – об’єднати зусилля громади для створення позитивного іміджу регіону та сприяти  розвитку туризму на території Дністровського каньйону, а саме активного, сімейного та сільського туризму, збереження природних, історико-культурних об’єктів на території каньйону та Дністровського регіонального ландшафтного парку.

Напрямки діяльності центру:
- збереження природної та культурної спадщини, пам’ятників та історії краю, проведення інвентаризації та створення регіонального кадастру природних та історико-культурних ресурсів;
- поліпшення бізнес середовища, заохочення людей до підприємницької діяльності та підтримка малого бізнесу в галузі туризму;
- залучення громади до активної співпраці між собою, з бізнес асоціаціями, громадськими організаціями;
- залучення міжнародних програм  і грантів, національних та закордонних організацій які мають досвід успішної діяльності;
- розвиток місцевих громад  через систему навчально-інформаційних заходів (навчання, інформування та інше);
- запровадження програми “Екологічна безпека району”;
- співпраця з держустановами на рівні експертів щодо формування стратегічної програми  розвитку туризму в  Дністровського каньйону;
- сприяння створенню відпочинкових закладів (агрооселі, кемпінги, сільські садиби, туристично-оздоровчий комплекс) та розвитку туристичної інфраструктури;
- організація  фестивалю для промоції і реклами регіону.
- надання консультацій та рекламно-інформаційна діяльність.
- проведення з молоддю, школярами природоохоронних, екологічних походів для очистки і берегів Дністра та його приток;
- проведення маркетингових досліджень з метою визначення пріоритетних ринків для туристичного продукту регіону;
- створення високоякісної рекламної продукції та проведення рекламних кампаній туристичного продукту регіону на внутрішньому та міжнародному ринках;
- проведення рекламних турів для представників туристичних компаній, а також для представників засобів масової інформації, з метою підтримки туристичного іміджу краю;
- проведення рекламної кампанії про значення сільського зеленого туризму для покращання соціально-економічного становища населення сільських територій. Створення умов та підготовка бази даних для розвитку в Дністровському каньйоні сільського зеленого туризму.


Завдання на 2008 рік:

1. Налагодження партнерських відносин між владою, бізнесом та громадою регіону (проведення круглих столів, фокусних груп, навчальних семінарів з метою вивчення проблем та потреб щодо розвитку Дністровського каньйону);
2. Створення продукту та послуг:

- інформаційна база даних інфраструктури Дністровського каньйону;

- розробка туристичних маршрутів та їх просування на туристичному ринку;

- розробка та презентація інвестиційних проектів будівництва туристичних об’єктів;

- ініціювання розробки проекту землеустрою Дністровського  регіонального ландшафтного парку та створення виконавчої дирекції Дністровського регіонального ландшафтного парку з місцезнаходженням у  Городенківського району, на яку покласти обов’язок з:

-  створення умов для ефективного туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності  в природних умовах  з  додержанням режиму охорони заповідних природних комплексів і об'єктів;

-  підготовка проекту землеустрою (встановлення межі охоронних зон);

- підготовка проекту організації території регіонального ландшафтного парку, охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об'єктів.


ПРОЕКТ ЕКО-ДНІСТЕР 2008 (в рамках провадження програми “Екологічна безпека району”)

Дністер - одна з найбільших річок України - бере початок у Східних Карпатах, протікає по  адміністративній межі Тернопільської, Івано-Франківської, Чернівецької областей. Найцікавішою, наймальовничішою ділянкою Дністра є його відрізок у 250 км. від гирла Золотої Липи до гирла Збруча – Дністровський каньйон. Тут Дністер тече по каньйоноподібній долині, завглибшки 80 - 200 м, утворюючи багато фантастичних звивів - меандр. Природа Дністровського каньйону своєрідна та неповторна. Тут, наче в природничому музеї під відкритим небом, “зібрані” геологічні, ботанічні, археологічні, гідрологічні пам’ятки, які вкупі творять неповторні ландшафти. В окремих місцях збереглися ділянки з цінними деревними або чагарниковими породами, вікові й екзотичні дерева. На виняткову увагу і дбайливу охорону заслуговує наскельно-степова рослинність на дністровських стінках - релікти третинної флори.

Територія Городенківського району Івано-Франківської області є однією з найкрасивіших ділянок Дністра, де долина річки має найбільш виражені риси каньйону та належить до регіонального ландшафтного парку  “Дністровський каньйон”.

Велике рекреаційне значення має специфічний (майже субтропічний) мікроклімат Дністровського каньйону. Особливо це виражено в селах Городниця, Передівання, Монастирок, Уніж, Хмелева, бо вони розміщені біля самої води та захищені від холодних північних вітрів високими берегами Дністра. Теплий клімат у каньйоні вирізняє цю місцевість з-поміж інших територій Західної України. Стіни каньйону затримують сонячне тепло, через що влітку дощів майже не буває, а навесні зелень розцвітає на 2-3 тижні швидше.

Зважаючи на те, що сьогоднішній турист надає перевагу відпочинку у місцях з незабрудненим навколишнім середовищем, а також шукає можливостей для активного відпочинку, культурного збагачення та самоосвіти - це дуже сприятливий район для розвитку різних галузей туризму, особливо сільського зеленого туризму та екологічного туризму.

Клуб мандрівників “Золоте руно” з 2004 року займається організацією сплавів по Дністру та пропагандою розвитку активного та екологічного туризму в Дністровському регіоні.

 

 

Щороку на різноманітних плавзасобах по території нашого району проходять тисячі туристів-водників і з кожним роком відпочинок на Дністрі стає все популярнішим.

Сплав на туристичних катамаранах, плотах, байдарках річкою Дністер є однією із найцікавіших подорожей в Україні і щодо привабливості не поступається навіть таким «розкрученим» регіонам, як Карпати чи Крим. Унікальності цьому маршруту надають, у першу чергу, мальовничі ландшафти і їх неповторність: круті скелясті або заліснені береги висотою до 200 м, унікальні травертинові скелі і геологічні відслонення, печери і гроти, водоспади, мальовничі острови, пам’ятки природи, історії, архітектури, етнографії. І все це – дика і неторкана природа, що дає чудову можливість зануритись у світ тиші і спокою. Маршрут подорожі проходить у відносній віддаленості від «цивілізації», а отже зумовлює повну релаксацію. Доречно згадати, що традиція туристичних сплавів тут сягає ще 1920-х років.

Враховуючи тенденцію до зростання кількості туристів, що бажають відпочити в Дністровському каньйоні, велику густоту сільського населення Придністров’я, відсутність туристичної інфраструктури виникає серйозна проблема з забрудненням берегів Дністра побутовим сміттям. Особливо це видно після весняної повені або літніх дощів коли на берег наноситься сміття  притоками Дністра з навколишніх сіл, що дуже погіршує туристичну привабливість регіону. Тому клуб “Золоте руно” надає велике значення акціям по екологічній безпеці нашого краю.

Метою цьогорічного проекту є залучення молоді місцевих громад, органів самоврядування Придністровських сіл та волонтерів до проблеми забруднення Дністровських берегів та проведення збору сміття в найбільш забруднених місцях. Час впровадження проекту з весни 2008 року до осені 2008 року дасть можливість провести навчальні семінари для представників громад з проблем екології, провести дослідження проблеми та в кінці проекту зробити висновки та надати рекомендації  органам виконавчої влади щодо розвитку території та вирішення екологічних питань. Досягнення мети даного проекту принесе соціальну та культурну користь сільському регіону, сприятиме створенню туристичного продукту та популяризації туризму в Дністровському каньйоні.

 

Додаткова інформація:

Клуб «Золоте руно»




Новини


Проект “Дністровський каньйон”

Проект “Дністровський каньйон”


Дністровський каньйон


Дністровський каньйон

Дністровський каньйон


Пам’ятки культури


Раковецький замок

Раковецький замок


Чернелицький замок

Чернелицький замок


Фотосплав


Сплав

Сплав

Rambler's Top100


Наша кнопка


    © 2005. touris.org.ua © 2005. Розробка WebКузня